تأثیر عصاره ریشه سنبلالطیب بر شدت علایم سندرم پیش از قاعدگی
نویسندگان: زهرا بهبودی مقدم، معصومه خیرخواه، شهناز گلیان تهرانی، سعید گودرزی، حمید حقانی، رقیه شیرود غلامی، زیبا تقی زاده
چکیده
زمینه و هدف: سندرم پیش از قاعدگی (Premenstrual syndrome یا PMS) اختلال شایعی میباشد که با توجه به عدم شناخت اتیولوژی دقیق این سندرم درمانهای متعددی برای آن پیشنهاد شده است. یکی از روشهای درمانی، استفاده از گیاهان دارویی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر سدامین (عصاره ریشه سنبلالطیب) بر شدت علایم خلقی و رفتاری سندرم پیش از قاعدگی انجام شد.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی دو سوکور، 100 دانشجوی دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن در سال 1392 که به PMS مبتلا بودند به صورت تصادفی به گروههای دریافت کننده سنبلالطیب و دارونما تقسیم شدند. شرکت کنندگان از هفت روز قبل از قاعدگی به مدت سه دوره روزانه دو عدد قرص دریافت و شدت علایم خود را ثبت نمودند. ابزار جمعآوری اطلاعات، فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ثبت روزانه شدت علایم بود. دادهها قبل از مداخله و 1، 2 و 3 ماه پس از مداخله با استفاده از آزمونهای تی مستقل، تی زوجی و آنالیز واریانس دادههای تکراری در نرمافزار آماری SPSS مقایسه گردید و 0/05 P < به عنوان سطح معنیداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: بین میانگین شدت علایم سندرم پیش از قاعدگی در ارتباط با علایم خلقی (0/001 > P) و رفتاری (0/001 > P) در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله از نظر آماری تفاوت معنیداری مشاهده شد، در حالی که این تفاوت در گروه کنترل از نظر آماری معنیدار نبود. همچنین آنالیز واریانس دادههای تکراری نشان داد که از لحاظ آماری تفاوت معنیداری بین میانگین علایم خلقی و رفتاری قبل از مداخله، 1، 2 و 3 ماه بعد از مداخله در گروه آزمون وجود داشت (0/001 > P). اما این تفاوت در گروه کنترل معنیدار نبود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج مطالعه، عصاره ریشه سنبلالطیب شاید در کاهش شدت علایم خلقی و رفتاری سندرم پیش از قاعدگی مؤثر باشد.
کلمات کلیدی: سندرم پیش از قاعدگی، عصاره ریشه سنبلالطیب