مصرف دوره های مختلف والرین برافسردگی، اضطراب و استرس ماماهای شاغل
زیبا تقی زاده*، روجا رحیمی، سیده فائزه هاشمی نژاد، شیما حقانی
مقدمه: استفاده از درمان های مکمل و جایگزین در دهه اخیر افزایش داشته است. در مطالعات متعددی به تاثیرات متفاوت والرین بر اضطراب و افسردگی اشاره شده است. به دلیل اجتناب ناپذیر بودن عوامل استرس زا در حرفه ی مامایی و تاثیر آنها بر روی کیفیت سلامت زنان این مطالعه با هدف بررسی تاثیرمصرف دوره های مختلف والرین برافسردگی، اضطراب و استرس ماماهای شاغل انجام شد.
روش ها: پژوهش حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی80 نفر از ماماهای شاغل با افسردگی یا اضطراب یا استرس درحد خفیف یا متوسط در بیمارستانها و پایگاه های سلامت شهر خرمآباد انجام شد. افراد واجد شرایط مطالعه به صورت بلوکبندی تصادفی چهارتایی به دو گروه40 نفری مداخله (mg530 سدامین) و پلاسبو (آویسل) تقسیم شدند. شرکت کنندگان در هر دوگروه روزانه هر12ساعت یک عددکپسول را به مدت یک ماه مصرف کردند. با تکمیل پرسشنامهDASS-21، قبل ازشروع مطالعه، هفته اول و پایان یک ماه شدت افسردگی، اضطراب، استرس نمونه ها ارزیابی شد. تعداد ریزش نمونه ها در هر دو گروه3 نفر بود. دادهها با استفاده از نرمافزارSPSS23 و آزمون های تی مستقل، کوواریانس، آنالیزواریانس تکراری و مقایسه دوبهدو بنفرونی تجزیه و تحلیل گردیده شد.
یافته ها: اختلاف معنادار آماری بین نمره افسردگی(0/001p<)، اضطراب(0/001p<)، استرس(0/001p<) ماماها در مدت زمان1هفته و1ماه نسبت به قبل از مطالعه وجود داشت.
نتیجه گیری: ماماها می توانند برای کاهش افسردگی، اضطراب، استرس خود از والرین استفاده کنند.
کلیدواژه ها: افسردگی; اضطراب; استرس; ماماهای شاغل; والرین (سدامین)