طرح 148

مقایسه پیامدهای مادری و نوزادی در مراقبت های ارائه شده توسط مامای همراه و همراه آموزش دیده با مراقبت های معمول مامایی در بخش های لیبر و زایمان

شیرین شهبازی*، افسانه آزادپور، فاطمه واثق رحیم پرور، کتایون وکیلیان، عباس رحیمی فروشانی

مقدمه: زایمان یکی از مهم ترین وقایع زندگی زنان و تجربه ای منحصر به فرد و تاثیر گذار در زندگی هرزن است. این مطالعه با هدف مقایسه پیامدهای مادری و نوزادی در مراقبت های ارائه شده توسط مامای همراه و همراه آموزش دیده با مراقبت های معمول مامایی در بخش های لیبر و زایمان انجام شده است.

مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی است که طی آن 150 نفر از زنان باردارکم خطرکاندید زایمان طبیعی و مراجعه کننده به درمانگاه های پره ناتال و مراکز خدمات مامای همراه و بیمارستان طالقانی و امام خمینی شهراراک، به طور تصادفی به دوگروه آزمون و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گرد آوری داده در این پژوهش توسط چک لیست ثبت اطلاعات دموگرافیک، مامایی و پیامدهای زایمانی، پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر (STAI) ، مقیاس دیداری سنجش شدت درد (VAS) و پرسشنامه رضایتمندی از زایمان هالینز مارتین سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای کروسکال والیس، کای اسکوئر، آنالیز واریانس وآزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.

یافته ها : براساس نتایج میانگین طول مدت فاز فعال و مرحله دوم زایمان بین سه گروه مامای همراه، همراه زایمان و گروه دریافت کننده مراقبت معمول تفاوت آماری معناداری داشت و کمترین طول مدت زایمان مربوط به گروه حمایت شده توسط مامای همراه بود (به ترتیب 0/022 p= و0/001p<) . همچنین رضایتمندی مادر باردار، شانس تماس پوست با پوست ، شروع زودتر تماس پوست با پوست مادر و نوزاد در گروه مامای همراه بالاتر بود. از طرفی میزان اضطراب مادر باردار در گروه حمایت شده با همراه زایمان نسبت به دو گروه دیگر کمتر بود. ولی پیامدهایی مانند شدت درد زایمان، نیاز به سزارین، نیاز به زایمان ابزاری، طول مدت تماس پوست با پوست، آپگار دقیقه اول و پنجم بین سه گروه تفاوت آماری معناداری نداشت.

نتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که حضور همراه (ماما و همراه آموزش دیده منتخب مادر) طی زایمان باعث کاهش طول مدت فاز فعال و مرحله دوم زایمان، کاهش میزان اضطراب مادر، افزایش رضایتمندی مادر، شانس بالاتر تماس پوست با پوست،  شروع زودتر تماس پوست با پوست و تغذیه باشیر مادر می شود و در واقع بسیاری از نتایج حاصل از زایمان را بهبود می بخشد. در نتیجه می توان از مزایای حضور همراه زایمان در جهت خوشایند سازی لیبر و زایمان وکاهش پیامدهای مادری و نوزادی بهره جست.

کلمات کلیدی: حمایت؛ اضطراب؛ مامای همراه ؛ همراه زایمان ؛ پیامدهای مادری و نوزادی