بررسی تاثیر استفاده از لیست آماده سوالات( Question prompt list) بر مشارکت در تصمیم گیری افراد مبتلا به سرطان: مرور سیستماتیک
رضا نگارنده*، زهرا یزدانی، سارینا رامتین، لیلا جانانی
مقدمه: تصمیم گیری مشارکتی در طیف تصمیم گیری میان دیدگاه پدرسالارانه و استقلال کامل مددجو قرار دارد. مداخلات گوناگونی برای تسهیل مشارکت بیماران در مشاوره ها توسعه یافته اند که یکی از آنها Question Prompt List (QPL) است. هدف این مطالعه پاسخ به این سوال است که آیا QPL بر تصمیم گیری مشارکتی بیماران مبتلا به سرطان تاثیر گذار است یا خیر.
روش: یک جستجوی نظام مند متون در پایگاه های Embase، PubMed، Scopus،Web of Science ، از هر زمانی تا ماه May سال 2020 انجام شد. مطالعات واجد شرایطی که به بررسی تاثیر QPL بر (SDM)Shared Decision Making پرداخته بودند وارد مطالعه شدند. کیفیت مطالعات با Cochrane risk of bias tool بررسی شد.
یافته ها: دو مقاله واجد شرایط وارد مطالعه شد.QPL در هر دو مطالعه قبل از ملاقات بیماران با پزشک ارائه شده بود.OPTION 12 ابزار مشترک در این مقالات برای اندازه گیری SDM بود. هر دو مقاله اینگونه گزارش کردندکه PCA(patient communication aid) و QPL تاثیر معناداری بر بهبود SDM اندازه گیری شده از طریق OPTION 12 نداشت.
نتیجه گیری: باید مطالعات بیشتری در مورد تاثیر QPL (به تنهایی یا در ترکیب با دیگر مداخلات) انجام شود و نمی توان با مطالعات اندک در مورد تاثیر QPL بر SDM نتیجه گیری کرد.
کلمات کلیدی: Question prompt list, shared decision making, cancer, participation, Iran