بررسی رابطه تشنگی و بروز دلیریوم در بیماران بستری در بخشهای مراقبت ویژه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399
فاطمه بهرام نژاد*، نسبیه بارانی، فرشاد شریفی، خاطره سیلانی
مقدمه و هدف : دلیریوم با شروع ناگهانی و نوسانی اختلال در هوشیاری و تفکر سازماننیافته مشخص میشود. این اختلال چند عاملی بوده و در این میان تشنگی و دهیدراتاسیون از استرسورهای بخش مراقبت ویژه هستند، که مطالعات اندکی در زمینه تشنگی و دلیریوم انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه تشنگی و میزان بروز دلیریوم در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1399 انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع همگروهی آینده نگر در سال 1399 بود. نمونههای پژوهش، 118 نفر از بیماران بستری در بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان بودند که بر طبق معیارهای ورود به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزارهای مطالعه شامل ابزار مقیاس بصری آنالوگ تشنگی، تعیین بیقراری_خواب آلودگی ریچموند، ابزار بررسی و شناخت گیجی در بخش مراقبت ویژه و همچنین پرسشنامه خود ساخته جهت جمعآوری اطلاعات دموگرافیک بود. دادهها با کمک نرم افزار STATA نسخه 12 تجزیه و تحلیل شدند. عوامل موثر بر دلیریوم با استفاده از رگرسیونهای لجستیک، پواسن و کاکس آنالیز شدند و اندازه اثر با نسبت شانس و Hazard Ratioگزارش شد. مقادیر 05/0>P از نظر آماری معنیدار تلقی شد.
یافته ها: نتایج نشان داد، شدت تشنگی با بروز دلیریوم ارتباط معنیداری داشت و با افزایش هر واحد امتیاز در شدت تشنگی متوسط و شدید، خطر نسبی بروز دلیریوم به ترتیب 31/4 و 11/14 برابر افزایش یافت. همچنین افزایش سن در گروه سنی 50 تا 60 سال، شانس بروز دلیریوم را 45/10 برابر بیشتر کرد. بستری به علت سکته مغزی ایسکمیک شانس بروز دلیریوم را 92/14 برابر و سکته هموراژیک این شانس را 55/12 برابر افزایش داد. وضعیت تاهل شانس بروز دلیریوم را افزایش داد. تحصیلات بالاتر نیز با کاهش بروز دلیریوم مرتبط بود. همچنین مدت زمان بستری، افزایش دمای بدن و فشارخون با بروز دلیریوم (05/0 > P)، ارتباط معنادار داشتند. افزایش هر واحد سدیم و اسمولاریتی پلاسما، خطر بروز دلیریوم را به ترتیب 30% و 5 برابر افزایش داد. دهیدراتاسیون، این خطر را بیش از 10 برابر، بیشتر کرد.
نتیجه گیری: با توجه به عدم وجود درمان مشخص برای دلیریوم و لزوم توجه به پیشگیری از آن، پرستاران بخش مراقبتهای ویژه، باید در بیماران مسنتر، دچار تب، بستری با تشخیص سکته مغزی و بستری طولانی مدت در ICU و مبتلا به فشارخون با فواصل کوتاهتر و دقت بیشتر، تشنگی ارزیابی و تسکین دهند. نشانگرهای دهیدراتاسیون نیز، مانند: نسبت BUN به کراتینین، هایپرناترمی و هایپراسمولاریتی را به طور مداوم بررسی و اصلاح کنند.
کلمات کلیدی: دلیریوم، تشنگی، دهیدراتاسیون، بخش مراقبتهای ویژه