بررسی مطلوبیت ساختار فیزیکی و سطح رعایت موازین کنترل عفونت ناشی از بیماریهای نوپدید در درمانگاههای بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران
ناهید دهقان نیری*، افشان مهاجر، آرش سیفی
سابقه و هدف: همهگیری ناشی از ویروس کرونا، مناطق گستردهای را در بیش از 160 کشور دنیا در برگرفت. این همهگیری اهمیت توجه به بیماریهای عفونی نوپدید و مطلوبیت ساختار فیزیکی و رعایت موازین کنترل عفونت در محیطهای بیمارستانی را بیش از قبل تأکید میکند. زیرا بیشتر عوارض و مرگ و میرهای مربوط به اقدامات بالینی، تشخیصی و درمانی مربوط به عفونت است و راه حل این امر رعایت پیشگیری و کنترل عفونت خوب (IPC) است که تحت تأثیر دانش صحیح و نگرش مثبت است. لذا این مطالعه با هدف تعیین سطح مطلوبیت ساختار فیزیکی و رعایت موازین کنترل عفونت ناشی از بیماریهای نوپدید در درمانگاههای بزرگترین بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش مقطعی و توصیفی- تحلیلی است. جامعه مورد بررسی شامل تمامی پرستاران، سوپروایرزها، کارکنان اتاق عمل درمانگاههای بیمارستان بودند. ز روش تمام شماری برای نمونهگیری استفاده شد. برای جمعآوری داده از پرسشنامه مشخصات جمعیتشناختی و پرسشنامه برگرفته از سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. برای تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه 18 و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافتهها: دانش کارکنان درمانگاه در رابطه با موازین کنترل عفونت بیماریهای نوپدید در حد متوسط و نگرش آنان در رابطه با ساختار کنترل عفونت بیماریهای نوپدید در حد مطلوبی قرار داشت. اما سطح عملکرد کارکنان درمانگاههای بیمارستان در رابطه با موازین کنترل عفونت بیماریهای نوپدید در حد متوسط ضعیف قرار گرفت.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاکی از آن بود که در مجموع اگرچه کارکنان بیمارستان نگرش مثبتی به رعایت موازین کنترل عفونت ناشی از بیماریهای نوپدید داشته اما عملکرد مناسبی در این زمینه مشاهد نشد. برای بهبود وضعیت کنترل عفونت بیمارستانی، توجه بیشتر مدیران پرستاری و بیمارستان برای برنامهریزی، تامین ساختاری تجهیزات و همچنین آموزش کارکنان به این موضوع به منظور انجام اقدامات مقتضی در راستای اجرای استانداردهای کنترل عفونتهای بیمارستانی احساس میشود.
کلید واژهها: بیماریهای نوپدید، کنترل عفونت بیمارستانی؛ دانش و عملکرد کارکنان