طرح 195

بررسی علل شکایت های مرتبط با سلامت باروری ارجاع شده به اداره پزشکی قانونی کل استان تهران در سالهای 1399-1395

الهام ابراهیمی*، مهدی فروزش، زینب عیدی، عباس رحیمی فروشانی

زمینه و هدف: قصور پزشکی یعنی درمانی که بر طبق استانداردهای پذیرفته شده پزشکی نباشد و منجر به فوت یا نقص عضو در بیمار گردد که با بررسی علل ایجاد  آنها  میتوان از بروزشان جلوگیری یا میزان آنرا به شدت کاهش داد. بیشترین میزان قصور مربوط به متخصصین زنان و زایمان و ماماهای شاغل در بیمارستانها و مطب و کلینیک و سایر مراکز بهداشتی  از نوع  بی مبالاتی و بیشترین میزان قصورات مرتبط با عوارض نوزادی-کودکی بود. از آن جایی که علل شکایات می توانند در تمام ابعاد سلامت باروری اتفاق بیفتد، لذا این مطالعه به بررسی علل شکایت مرتبط با سلامت باروری در تمام ابعاد سلامت باروری به جز حوزه نازایی و درمانهای نازایی پرداخته است.

روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و در طی سال 1399-1395 به انجام رسیده است. جمعیت مورد مطالعه شامل تمامی پرونده های شکایات ارجاعی به پزشکی قانونی استان تهران بود که توسط بیماران از متخصصان زنان و زنان ، پرسنل مامایی شاغل در بیمارستان ها، کلینیک ها و مطب ها و مراکز بهداشتی بین سال های 1395  تا 1399 انجام گرفته بود.اطلاعات با استفاده ازچک لیست جمع آوری شد وداده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: نتایج نشان داد بیشترین شکایات مربوط به عوارض درنوزادان- کودکان و در رتبه بعدی به دلیل عوارض درمادران در طی بارداری-زایمان و پس از زایمان بود. بیشترین فراوانی شکایت از خدمات ارائه شده در بیمارستانهای دولتی بود. بیشترین نوع قصور در ماماها و متخصصین زنان از نوع بی مبالاتی بود. زنان گروه سنی 21-44 سال بیشترین فراوانی شکایت از خدمات سلامت باروری را به خود اختصاص دادند. از طرفی دربیشتر افراد تعداد بارداریها 2 مورد یا بیشتر بود. بیشترین شکایت ها مرتبط با عوارض در حوزه بارداری و زایمان بود. شکایت مرتبط با عوارض نوزادی-کودکی با فراوانی ( 04/50%) و سپس عوارض مرتبط با بارداری و زایمان در مادران با فراوانی ( 80/20%) به ترتیب بیشترین علل شکایات بودند. بیشترین شکایت در بین  ارائه دهندگان خدمت متعلق به متخصصین زنان (374 مورد) و سپس ماماها (83) مورد بوده است.

نتیجه گیری: با توجه به اینکه بیشترین تعداد شکایات حوزه باروری به متخصصین زنان و ماماها مربوط می شود و بیشترین نوع آن از نوع بی مبالاتی می باشد  به ماماها و متخصصین زنان توصیه می شود قبل از هرگونه اقدام درمانی ابتدا شرح حال کامل و معاینات و مشاوره های لازم انجام شود و بیمار را از عوارض احتمالی و غیر قابل پیش بینی درمانها آگاه سازند و علاوه بر این با افزایش دانش و مهارت های بالینی و علمی و رعایت پروتکل ها، استانداردهای مراقبت و انجام کار تیمی با سایر کادر درمان و ارتقای سطح فنی و تجهیزاتی مراکز درمانی میتواند در کاهش قصور و شکایات نقش موثری داشته باشد.

واژگان کلیدی: قصور پزشکی ، جراحی زیبایی زنان ، پزشکی قانونی ، سلامت باروری ،سلامت زنان