بررسی ارتباط رشد پس از سانحه با حمایت سازمانی درک شده در پرستاران مراقبت کننده از بیماران مبتلا به کووید19 در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی البرز، سال 1399
معصومه ایمانی پور*، میترا محمدخانی، حمید حقانی
زمینه و هدف: در کنار پیامدهای منفی پاندمی کووید 19 به نظر میرسد این پدیده بروندادهای مثبتی مانند رشد پس از سانحه را به همراه داشته باشد که نیازمند مطالعه و ارزیابیهای جامع هستند. برایناساس، مطالعه حاضر به دنبال تعیین ارتباط رشد پس از سانحه، بهعنوان متغیری که کمتر موردتوجه قرار گرفته است با حمایت سازمانی درک شده در پرستاران مراقبتکننده از بیماران مبتلا به کووید 19 است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل پرستاران مراقبتکننده از بیماران مبتلا به کووید 19 در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز بوده و نمونهگیری به روش در دسترس انجام شد (125=N). معیارهای ورود شامل حداقل مدرک کارشناسی پرستاری، سابقه کار پرستاری در بیمارستان مربوطه حداقل به مدت 6 ماه قبل از شیوع کرونا ویروس و سابقه کار در بخشهای اختصاصی بیماران مبتلا به کووید 19 حداقل به مدت یک ماه و معیارهای عدم ورود شامل مصرف فعلی یا قبلی داروهای مؤثر بر روان بود. ابزار جمعآوری داده پرسشنامه رشد پس از سانحه تدسکی و کالهون و حمایت سازمانی درک شده آیزنبرگ و همکاران بود. دادهها با نرمافزار 24SPSS و با استفاده از شاخصهای آماری توصیفی و آزمون ضریب همبستگی پیرسون آنالیز شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد میانگین رشد پس از سانحه در پرستاران شرکتکننده در مطالعه 04/22±77/41 و حمایت سازمانی درک شده 37/6±20/18 بود. بیشترین میانگین رشد پس از سانحه، در بعد ارزش زندگی 28/1± 38/2 و کمترین میانگین در بعد تغییر معنوی 53/1± 84/1 بود. همچنین مشخص شد بین حمایت سازمانی درک شده با میزان رشد پس از سانحه همبستگی معنادار و مثبتی وجود دارد (20/0=r،01/0=P).
بحث و نتیجه گیری: باتوجهبه اینکه حمایت سازمانی درک شده ارتباط مستقیم با افزایش رشد پس از سانحه در میان پرستاران دارد، لذا ضروری است مدیران برای ارتقا عملکرد و سلامت روانی پرستاران در زمان وقوع بلایا و بحرانهای سلامتی، به تدارک سیستم های حمایتی قوی در بیمارستانها توجه وافر و اهتمام داشته باشند.
کلیدواژه ها: حمایت سازمانی درک شده، رشد پس از سانحه، پرستاران، کووید 19