طرح 178

تبیین تجربیات بیماران مبتلا به بیماری پوستی خودایمنی در دوران پاندمی کووید-19

محسن فولادزاده دهقان*، ناهید دهقان نیری

 

مقدمه: کووید-19 بیماری عفونی که برای اولین بار در شهر ووهان چین ظاهر شده و توانایی بسیار زیادی در انتقال از انسان به انسان دارد. سازمان جهانی بهداشت در 11 مارس 2020 این بیماری را به عنوان پاندمی معرفی کرد. بیماران مبتلا به بیماری های پوستی خودایمنی، علاوه بر چالش های معمول که در مدیریت بیماری مزمن خود دارند، در دوران پاندمی کووید-19 این چالش ها و نگرانی ها به مراتب پیچیده تر می شود. این مطالعه با هدف تبیین تجربیات این بیماران و بدست آوردن فهم عمیق از نگرانی ها، چالش ها و مشکلات این بیماران در دوران پاندمی کووید-19 انجام شد.

روش کار: پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی با روش تحلیل محتوای قراردادی است. دوازده بیمار مبتلا به بیماری پوستی خودایمنی بستری در بیمارستان رازی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1400-1401، به روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج در مطالعه شرکت کردند و داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند چهره به چهره با رعایت پروتکل های بهداشتی جمع آوری گردید. محتوای مصاحبه ها نسخه برداری و با روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: از تحلیل داده ها، سه درون مایه اصلی "تغییرات در وضعیت روحی-روانی"، "اثرات اجتماعی و تنگنای اقتصادی" و "پیامدهای جسمی" بدست آمد. تغییرات در وضعیت روحی-روانی شامل دو طبقه فرعی "اثرات منفی روحی-روانی و کاهش کیفیت زندگی" و "ترس و اضطراب و احساس خطر" است. اثرات اجتماعی و تنگنای اقتصادی شامل دو طبقه فرعی "کاهش تعاملات و انزوا" و "تشدید مشکلات اقتصادی و معیشتی" است. پیامدهای جسمی نیز شامل سه طبقه فرعی "تشدید بیماری پوستی" ، "احساس ضعیف بودن در برابر ویروس کرونا" و "رعایت دقیق پروتکل های بهداشتی" است.

نتیجه گیری: با توجه به اثرات منفی پاندمی کووید-19 بر ابعاد مختلف زندگی این بیماران، ضروری بنظر می رسد تا با برنامه ریزی مناسب برای گروه های آسیب پذیر در برابر عفونت ها از جمله بیماری های پوستی خودایمنی، روند درمان آنها در پاندمی ها کنترل شود.

کلیدواژه ها: بیماری های پوستی، بیماری های خودایمنی، کووید-19، پاندمی