بررسی ارتباط سبک زندگی اهدا کنندگان سلولهای بنیادی خونساز با تعداد سلولهای CD34+ و CD3+ آنها در بیمارستان شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1400
لیلا صیادی*، پریوش امینیان، سعید محمدی
مقدمه: پیوند سلول های بنیادی خونساز (HSCT) به عنوان آخرین گزینه درمانی در بسیاری از بیماری های تهدید کننده حیات مطرح می باشد. کیفیت و تعداد سلول های جدا شده از سلول های خون محیطی اهدا کننده یکی از مهمترین موارد در موفقیت پیوند می باشد. یکی از عواملی که در اهدا کنندگان محصولات خونی مورد توجه قرار گرفته است سبک زندگی آنها می باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین سبک زندگی اهدا کنندگان سلول های بنیادی خونساز با تعداد سلول های+ CD34و+ CD3 آنها در بیمارستان شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام خواهد گرفت.
روش: این مطالعه از نوع توصیفی ارتباطی است که در آن 106 نفر از اهداکننده سلول خونی جهت پیوند آلوژن که سن آنها بین 18 سال تا 55 سال بوده، HLAMatch برای انها انجام شده و تایید پزشک هماتولوژی و انکولوژی جهت اهدای سلولهای بنیادی خونساز را داشتند در مطلعه وارد شدند. در روز سلول گیری پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت II در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت و پس از آن جداسازی سلولی آغاز گردید. پس از آن نتایج شمارش سلولهای+ CD34 و+ CD3 و نیز سایر پارامترهای بالینی بیماران از پرونده ثبت شد. دادههای جمع آوری شده با روشهای آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که میانگین نمره کل سبک زندگی اهدا کنندگان سلولهای خونساز 2.864 با انحراف معیار 0.468 بود. میانگین تعداد سلولهای CD34 اهدا کنندگان سلولهای بنیادی خونساز 12.22 عدد با انحراف معیار 7.283 بود. میانگین تعداد سلولهای CD3 اهدا کنندگان سلولهای بنیادی خونساز 406.93 با انحراف معیار 198.738 بود. ارتباط معنی داری بین هیچیک از متغیرهای ذکر شده وجود نداشت. ارتباط معکوس و معنی داری بین مدت زمان جداسازی با تعداد سلولهای CD3 و CD34 به ترتیب با مقدار P برابر با 0.007 و 0.034 وجود داشت. همچنین ارتباط مثبت و معنی داری بین قد با تعداد سلولهای CD34 وجود داشت بدین معنی که در افراد با قد بلندتر تعداد این سلولها افزایش یافته بود.
بحث و نتیجه گیری: ارتباط معنی داری بین سبک زندگی با تعداد سلولهای CD3 یا CD34 وجود ندارد. و تنها ارتباط معنی دار بین قد اهدا کنندگان سلولهای CD34 وجود داشت به این معنی که افراد قد بلندتر تعداد سلولهای CD34 بیشتری داشتند.