طرح 176

بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه ایرانی مقیاس صلاحیت فرهنگی در پرستاران بالینی (CCSN)

رضا نگارنده*، نعیمه سارخانی، راضیه دشتی، لیلا جانانی

 

زمینه و هدف: ارزیابی صلاحیت فرهنگی پرستاران جهت ارائه مراقبت با کیفیت ضروری است و ارزیابی و ارتقای آن مستلزم بکارگیری یک مقیاس معتبر و پایا است. مطالعه حاضر به منظور بررسی ویژگی­های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس صلاحیت فرهنگی در پرستاران بالینی ایران انجام شده است.

روش کار: ابتدا مقیاس صلاحیت فرهنگی در پرستاران بالینی به فارسی ترجمه شد. سپس روایی محتوا، صوری و سازه و پایایی بـه دو روش سازگاری داخلی و ثبات زمانی ارزیابی شد. برای بررسی روایی سازه، 303 پرستار شاغل در مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران به روش نمونه‌گیری تصادفی سهمیه‌ای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

یافته‌ها: نسبت اعتبار محتوا در 31 گویه با مقدار بیشتر از 0/99 تأیید شد. همچنین شاخص اعتبار محتوای 32 گویه با مقدار بیشتر از 0/79 تأیید شد و یک گویه با مقدار کمتر از 0/70حذف گردید. در بررسی کیفی و کمی روایی صوری 31 گویه باقیمانده تأیید شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی حاکی از وجود 4 عامل با توضیح 59/92% از واریانس کلی مقیاس بود. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه 0/95 محاسبه شد. مقدار ضریب آلفای کرونباخ برای ابعاد به ترتیب دانش فرهنگی، آگاهی فرهنگی، مهارت فرهنگی، حساسیت فرهنگی 0/88، 0/85،  0/84، 0/92 بود. مقدار Intraclass Correlation Coefficient برای کل مقیاس 0/94 با استفاده از two-way mixed absolute agreement method محاسبه شد.

نتیجه‌گیری: نسخه فارسی مقیاس صلاحیت فرهنگی در پرستاران با 31 گویه دارای خصوصیات روانسنجی مناسبی است و می توان از آن به عنوان یک مقیاس معتبر در ارزیابی صلاحیت فرهنگی پرستاران بالینی استفاده کرد.

کلیدواژه: روان سنجی، تحلیل عاملی، صلاحیت فرهنگی، پرستاران، ایران