بررسی تاثیر آموزش چندرسانه ای براضطراب و شاخص های فیزیولوژیک بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق مغزی
نویسندگان: لیلا صیادی، شکوه ورعی، الهام فقیه زاده، زهرا احمدخانی*
چکیده:
مقدمه: آنژیوگرافی عروق مغزی روشی تهاجمی برای تشخیص بیماری های مغز به خصوص بیماریهای عروقی مغز می باشد که میتواند منجر به اضطراب و تغییر شاخصهای فیزیولوژیک بیماران شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش چندرسانه ای بر اضطراب و شاخص های فیزیولوژیک بیماران کاندید آنزیوگرافی عروق مغز انجام گرفت.
روش: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده (randomized controlled trial) است که بین ماه های آبان تا بهمن 1396در یکی از بیمارستان های آموزشی، پژوهشی درمانی تهران انجام شد. مطالعه انجام گرفت. نمونه های مطالعه 88 بیمار کاندید آنژیوگرافی عروق مغزی بود که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون (44 بیمار) و کنترل (44 بیمار) اختصاص داده شدند. مداخله این مطالعه آموزش چند رسانه ای مرکب از ویدئو، کتابچه آموزشی، آموزش شفاهی و پاسخ به سئوالات مطرح شده توسط بیماران بود که حداقل به مدت 30 دقیقه تنها برای گروه آزمون دربخش آنژیوگرافی عروق مغزی اجرا شد. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه اضطراب آشکار اشپیل برگر و برگه ثبت شاخص های فیزیولوژیک بودند. قبل از مداخله این پرسشنامه ها برای هر دو گروه آزمون و کنترل تکمیل گشت. شاخص های فیزیولوژیک برای هر دو گروه در هر دو ساعت تا زمان ترخیص بیمار از بخش آنژیوگرافی اندازه گیری شد. پس از آنژیوگرافی نیز مجدد پرسشنامه اضطراب آشکار برای هر دو گروه تکمیل شد. داده های با استفاده از آزمون های آماری تی تست، کای دو، مک نمار، و Generalized Estimation Equation مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: پس از مداخله سطح اضطراب در 95/5% بیماران گروه آزمون و 86/4% بیماران گروه کنترل در سطح پایینی بوده است اما این اختلاف معنی داری نبود (P=0/266). همچنین تفاوت معنی داری از نظر سطح اضطراب قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون (P= 0/125) و کنترل (P=0/18) وجود نداشته است. نتایج نشان داد که تغییرات درجه حرارت، اشباع اکسیژن شریانی، تعداد تنفس با تاثیر دادن متغیر سن در گروه مداخله و کنترل اختلاف آماری معنی داری نداشته است. فشار خون دیاستولیک دو گروه با و بدون تاثیر متغیر سن، و تعداد نبض در دو گروه معنی دار بود به این ترتیب که فشار خون سیستولیک و تعداد نبض در گروه مداخله به طرز معنی داری کمتر از گروه کنترل بود.
نتایج: اگرچه سطح اضطراب بعد از آموزش مولتی مدیا کاهش داشته است، اما این تغییرات به لحاظ آماری معنی دار نبوده است. همچنین در بین شاخص های فیزیولوژیک فشار خون دیاستولیک و تعداد نبض به طرز معنی داری در گروه آزمون پایین تر از گروه مداخله بوده است.
کلمات کلیدی: آموزش چند رسانه ای؛ اضطراب؛ شاخص های فیزیولوژیک؛ آنژیوگرافی عروق مغز