بررسي سطح آگاهي و نوع نگرش كادر مامايي-پرستاري شاغل در درمانگاه هاي پره ناتال و اورژانس هاي زايمان وابسته به دانشگاه علوم پزشكي تهران در زمينه اهداء خون بندناف
نویسنگان: فاطمه رحیمی کیان، مصطفي رضايي فراهاني، عباس مهران، مهدیه کیانی
چکیده
مقدمه: خون بند ناف حاوی سلول های بنیادی است که در درمان بيماري هاي مختلف از جمله انواع سرطان ها حائز اهمیت می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی سطح آگاهی و نوع نگرش کادر مامایی- پرستاری شاغل در درمانگاه هاي پره ناتال و اورژانس هاي زايمان دانشگاه علوم پزشكي تهران در زمينه اهداء خون بندناف می باشد.
مواد و روش ها: پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر سه بخش اصلی خصوصیات فردی و شغلی (11 سؤال)، آگاهی ( 13 سؤال) و نگرش (25 سؤال) بود که توسط 149 نفر از کادر مامایی – پرستاری تکمیل شد. امتياز بخش آگاهی به 3 گروه آگاهي ضعيف (کمتر از 8)، متوسّط (15-8) و خوب (بالاتراز 16) و امتياز بخش نگرش به 3 قسمت نگرش منفي (كمتر از 25)، بي تفاوت یا خنثی (26 تا 50) و مثبت (بالاتر از 51 ) طبقه بندی گردید. سطح معناداری در تمام آزمون ها، 0.05 در نظر گرفته شد.
نتایج: در این پژوهش، اكثریت افراد (45/9%) از سطح آگاهي متوسط و (87/9 %) نگرش مثبتی در زمينه اهداء خون بند ناف برخوردار بوده اند. بين دو متغير آگاهی و نگرش، ارتباط آماري معنيدار وجود نداشت (0.084=P ).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش، بیش از نیمی از پرسنل کادر مامایی- پرستاری، آگاهی متوسط یا ضعیفی نسبت به اهداء خون بند ناف داشته اند. بنابراین توصیه به انجام برنامه ریزی آموزشی و اطلاع رسانی در این زمینه، می گردد.
کلمات کلیدی: خون بند ناف، کادر پرستاری- مامایی، نگرش، آگاهی