طرح 175

بررسی تاثیر آموزش­ سبک­ تغذیه ­ای سالم با کمک برچسب چراغ ­راهنمای­ تغذیه بر انتخاب و مصرف مواد غذایی در مبتلایان به سندرم­ کرونری­ حاد

رضا نگارنده*، فرشته صادقی، شهرزاد پاشایی پور

 

زمینه و هدف: سندروم­کرونری­حاد(Acute Coronary Syndrome) شایعترین تشخیص قلبی و بزرگترین علت مرگ­و­میر و دالی از دست رفته در سراسر جهان است. در صورتی که پیشگیری ­های لازم در زمینه کنترل بیماری انجام نگیرد شاهد عود حمله ACS خواهیم بود. آموزش سبک تغذیه­ ای سالم یکی از اقدامات پیشگیرانه در جلوگیری از عود بیماری می­باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش ­سبک­ تغذیه­ ای سالم با کمک برچسب چراغ راهنمای­ تغذیه بر انتخاب و مصرف مواد غذایی در مبتلایان به سندرم­ کرونری­ حاد بود.

روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که با 139 نمونه از بیماران ACS در بیمارستان قلب و عروق شهید رجایی انجام گرفت. قبل از مداخله پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، انتخاب، ترجیح و مصرف مواد غذایی توسط شرکت­ کننده­ ها تکمیل شد. سپس برای گروه مداخله پوستر آموزشی که تصویر برچسب TLL را نمایش می­داد و انواع چربی را معرفی می­کرد، برای مطالعه در اختیار بیماران قرار گرفت و به صورت چهره به چهره در زمینه معرفی برچسب و رنگ­ های آن، انواع چربی و نقش آن در ایجاد بیماری قلبی توضیح داده شد، همچنین بیماران به خوردن مواد غذایی محافظ قلب تشویق و توصیه به عدم مصرف مواد غذایی آسیب زننده به قلب شدند. چهار هفته بعد از شرکت­ کنندگان هر دو گروه خواسته شد که مجددا پرسشنامه انتخاب، ترجیح و مصرف مواد غذایی را پر کنند. تحلیل داده­ ها با استفاده از آزمون­ های آماری تست دقیق فیشر، من ویتنی یو در نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.

یافته ها: داده های 139 شرکت­کننده (73 نفر در گروه کنترل و 66 نفر در گروه مداخله) تحلیل شد. آزمون من ویتنی یو قبل از مداخله در دو گروه از نظر انتخاب (0/130=P)، ترجیح(0/656=P) و مصرف مواد غذایی(0/844=P) تفاوت معناداری نشان نداد، در حالی که بعد از مداخله معنی­دار شده بود(انتخاب 0/001>P، ترجیح0/001>P و مصرف 0/001>P). تفاضل نمرات انتخاب(0/001>P)، ترجیح(0/001>P) و مصرف مواد غذایی(0/012=P) در دو گروه با آزمون من ویتنی یو تحلیل شد و معنی دار بود. همچنین تفاضل نمرات نشان داد که گروه مداخله نسبت به کنترل از نظر انتخاب (26/5: 0= Median)، ترجیح(3: 0 =Median) و مصرف مواد غذایی(13: 5 =Median) نمره بالاتری کسب کرده­ است.

نتیجه گیری: آموزش سبک تغذیه ای سالم با کمک برچسب چراغ راهنمای تغذیه بر انتخاب و مصرف مواد غذایی تاثیر داشت و منجر به انتخاب و مصرف مواد غذایی سالم­تر در این بیماران شد.

کلیدواژه ها: برچسب چراغ راهنمای تغذیه، سندرم کرونری حاد، سبک تغدیه­ای سالم، انتخاب مواد غذایی سالم، ترجیح مواد غذایی، مصرف مواد غذایی