بررسی تاثیر آموزش سبک تغذیه ای سالم با کمک برچسب چراغ راهنمای تغذیه بر انتخاب و مصرف مواد غذایی در مبتلایان به سندرم کرونری حاد
رضا نگارنده*، فرشته صادقی، شهرزاد پاشایی پور
زمینه و هدف: سندرومکرونریحاد(Acute Coronary Syndrome) شایعترین تشخیص قلبی و بزرگترین علت مرگومیر و دالی از دست رفته در سراسر جهان است. در صورتی که پیشگیری های لازم در زمینه کنترل بیماری انجام نگیرد شاهد عود حمله ACS خواهیم بود. آموزش سبک تغذیه ای سالم یکی از اقدامات پیشگیرانه در جلوگیری از عود بیماری میباشد. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش سبک تغذیه ای سالم با کمک برچسب چراغ راهنمای تغذیه بر انتخاب و مصرف مواد غذایی در مبتلایان به سندرم کرونری حاد بود.
روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که با 139 نمونه از بیماران ACS در بیمارستان قلب و عروق شهید رجایی انجام گرفت. قبل از مداخله پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، انتخاب، ترجیح و مصرف مواد غذایی توسط شرکت کننده ها تکمیل شد. سپس برای گروه مداخله پوستر آموزشی که تصویر برچسب TLL را نمایش میداد و انواع چربی را معرفی میکرد، برای مطالعه در اختیار بیماران قرار گرفت و به صورت چهره به چهره در زمینه معرفی برچسب و رنگ های آن، انواع چربی و نقش آن در ایجاد بیماری قلبی توضیح داده شد، همچنین بیماران به خوردن مواد غذایی محافظ قلب تشویق و توصیه به عدم مصرف مواد غذایی آسیب زننده به قلب شدند. چهار هفته بعد از شرکت کنندگان هر دو گروه خواسته شد که مجددا پرسشنامه انتخاب، ترجیح و مصرف مواد غذایی را پر کنند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تست دقیق فیشر، من ویتنی یو در نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.
یافته ها: داده های 139 شرکتکننده (73 نفر در گروه کنترل و 66 نفر در گروه مداخله) تحلیل شد. آزمون من ویتنی یو قبل از مداخله در دو گروه از نظر انتخاب (0/130=P)، ترجیح(0/656=P) و مصرف مواد غذایی(0/844=P) تفاوت معناداری نشان نداد، در حالی که بعد از مداخله معنیدار شده بود(انتخاب 0/001>P، ترجیح0/001>P و مصرف 0/001>P). تفاضل نمرات انتخاب(0/001>P)، ترجیح(0/001>P) و مصرف مواد غذایی(0/012=P) در دو گروه با آزمون من ویتنی یو تحلیل شد و معنی دار بود. همچنین تفاضل نمرات نشان داد که گروه مداخله نسبت به کنترل از نظر انتخاب (26/5: 0= Median)، ترجیح(3: 0 =Median) و مصرف مواد غذایی(13: 5 =Median) نمره بالاتری کسب کرده است.
نتیجه گیری: آموزش سبک تغذیه ای سالم با کمک برچسب چراغ راهنمای تغذیه بر انتخاب و مصرف مواد غذایی تاثیر داشت و منجر به انتخاب و مصرف مواد غذایی سالمتر در این بیماران شد.
کلیدواژه ها: برچسب چراغ راهنمای تغذیه، سندرم کرونری حاد، سبک تغدیهای سالم، انتخاب مواد غذایی سالم، ترجیح مواد غذایی، مصرف مواد غذایی