طرح 172

بررسی تاثیر برنامه مراقبت منزل از راه دور بر خودمراقبتی بیماران نارسایی احتقانی قلب

نویسندگان: فاطمه قربان پور سیار، لیلا صیادی*، معصومه ذاکری مقدم

 

زمینه: نارسایی احتقانی قلب از جمله بیماری های مزمنی است که در سراسر زندگی فرد وجود داشته و نیاز به مراقبت­های طولانی مدت و مستمر دارد. خودمراقبتی یکی از محورهای اساسی در مدیریت و کنترل این بیماری است که نیاز است در این بیماران ارتقاء داده شود. با توجه به اهمیت شیفت مراقبت­ها از بیمارستان به سمت منزل و از سویی دیگر مشکلات مرتبط با ویزیت و مراقبت در منزل به صورت حضوری، انجام مراقبت منزل از راه دور از راهکارهایی است که می­تواند برای این بیماران در نظر گرفته شود. لذا پژوهشگر بر آن شد تا تاثیر اجرای برنامه مراقبت منزل از راه دور را  بر خودمراقبتی بیماران نارسایی احتقانی قلب مورد بررسی قرار دهد.

روش اجرا: این مطالعه کارآزمایی بالینی بود که در آن 64 بیمار (34 نفر گروه کنترل و 34 نفر گروه مداخله) مبتلا به نارسایی قلبی به صورت بلوک­بندی تصادفی چهارتایی وارد مطالعه شدند.  مداخله مطالعه، برنامه مراقبت منزل از راه دور بود که  در آن پژوهشگر از طریق کامپیوتر یا تلفن همراه و با استفاده از دوربین/ یا اپلیکیشن­های صوتی تصویری با بیماران تماس گرفته و مراقبت های لازم به منظور خود مراقبتی در منزل را ارائه می­داد . داده­ها با  استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه مراقبت از خود نارسایی قلبی و فرم ثبت ادم محیطی، تنگی نفس، تشنگی، هیپوتانسیون وضعیتی، و بستری در بیمارستان جمع­آوری گردید. تحلیل داده­ ها با استفاده از نرم افزار  SPSS 16 و آزمون­های χ2، t-test، انجام گرفت.

نتایج: دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک، و بالینی و همچنین از نظر پیامدهای اولیه و ثانویه مطالعه در baseline همگن بودند. بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه از نظر حفظ مراقبت از خود وجود نداشت (0/187= P). اما اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه از نظر مدیریت مراقبت از خود(0/001 p<) ، اطمینان مراقبت از خود(0/001 p<) و وجود تنگی نفس (0/036= P) وجود داشت. مداخله نتوانسته بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر ادم محیطی، شدت تشنگی، هیپوتانسیون و بستری در بیمارستان ایجاد کند.

نتیجه­گیری: اجرای برنامه مراقبت منزل از راه دور می­تواند بر مدیریت مراقبت از خود، اطمینان مراقبت از خود و تنگی نفس بیماران مبتلا به نارسایی احتقانی قلب تاثیر گذار باشد. به کارگیری این روش می­تواند خودمراقبتی بهتر بیماران و به دنبال آن کاهش علائم و عوارض تجربه شده توسط بیماران همچون تنگی نفس را در پی داشته باشد.

کلمات کلیدی: خود مراقبتی، نارسایی قلبی، مراقبت در منزل، پرستاری از راه دور