بررسی ارتباط سلامت روان و کیفیت زندگی بقا یافتگان از کووید-19: یک مطالعه توصیفی همبستگی
لیلا صیادی*، حامد خسروی، اسمعیل محمدنژاد
چکیده:
زمینه: COVID-19 یک بیماری چند سیستمی بوده که بسیار مسری و بیماری زا است. پیامدهای طولانی مدت آن هنوز مشخص نیست و اینکه آیا جامعه و زندگی می تواند به وضعیت سالم قبل این پاندمی بازگردد یا خیر در هاله ای از ابهام قرار دارد. ارزیابی طولانی مدت سلامت روان و کیفیت زندگی ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سلامت روان و کیفیت زندگی و شناسایی عوامل خطر آن ها در بقایافتگان COVID-19 در پیگیری 1 ساله انجام شد.
روش: در این مطالعه توصیفی – همبستگی 276 بیمار که به بیمارستان های امام، شریعتی و بهارلو استان تهران مراجعه کرده بودند و برای آنها تشخیص قطعی بیماری کووید-19 گذاشته شده بود و حال یکسال از مدت زمان بیماری آنها گذشته بود به صورت مستمر و در دسترس مشارکت داشتند. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه های سلامت عمومی (The General Health Questionnaire (GHQ)) و کیفیت زندگی (Short-Form 36(SF-36)) جمع آوری شد. روایی، پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ انجام گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی خطی و همبستگی تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد که نمره کل سلامت روان بیماران 2/75± 6/26 بوده که 231 بقایافته از کووید-19 (83/7%) نمره بیشتر از 3 داشته اند. نمره کیفیت زندگی بیماران برابر با 18/30± 59/2 بوده و بیماران در بعد عملکرد جسمانی دارای بالاترین نمره 27/26 ± 67/66 و در بعد سلامت عمومی (20/44 ± 54/71) و انرژی و نشاط ( 19/05 ± 53/3 ) کمترین نمره را داشتند. ارتباط معنی داری بین سلامت روان و کیفیت زندگی وجود دارد که این ارتباط به صورت معکوس است بطوری که با بدتر شدن وضعیت سلامت روان در بقایافتگان کووید 19 نمره کیفیت زندگی آنها کاهش می یابد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به وجود ارتباط معنی دار سلامت روان با کیفیت زندگی، نیاز است تا راهکارهای ارتقاء سلامت روان و کیفیت زندگی در تمامی ابعاد برای بیماران بهبود یافته کووید-19 به کار برده شود.
کلمات کلیدی: بقا یافتگان، کووید-19، سلامت روان، کیفیت زندگی