مقایسه تاثیر دو روش آموزشی بازی انگاری و بازخورد محور بر تبعیت از رژیم درمانی بیماران بعد از جراحی پیوند عروق کرونر
فاطمه بهرام نژاد*، بنفشه قربانی، زهره سادات میرمقتدایی، یونس محمدی، ناهید دهقان نیری، پروانه عسکری
مقدمه و هدف: آموزش به بیماران بعد از جراحی عروق کرونر با استفاده از رویکرد آموزشی نوین و مناسب در تبعیت از رژیم درمانی میتواند، سبب کاهش بستری مجدد، کاهش بار مالی وارد شده بر نظام سلامت و بهبود کیفیت زندگی این بیماران شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه تاثیر دو روش آموزشی بازی انگاری و بازخورد محور بر تبعیت از رژیم درمانی بیماران بعد از جراحی پیوند عروق کرونر انجام شد.
روش کار: مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر با حجم نمونه123 نفر از بیماران بعد از جراحی پیوند عروق کرونر، در بیمارستان های وابسته به دانشگاه تهران، در سال 13997-1399 و با کمک تخصیص تصادفی در سه گروه کنترل، بازخوردمحور و بازی انگاری انجام شده است. آموزش ها در گروه بازخوردمحور به صورت انفرادی با رویکرد آموزشی بازخورد محور ارائه شد. در گروه بازی انگاری، اپلیکیشن تدوین شده روی گوشی بیمار نصب شد و آموزش از این طریق داده شد. افراد گروه کنترل آموزش روتین بخش را دریافت کرد.ند در نهایت تبعیت از رژیم درمانی با استفاده از پرسشنامه تبعیت از رژیم درمانی ثنایی و همکاران و پرسشنامه موریسکی به صورت پیش و پس آزمون (یک ماه بعد) مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج مطالعه انجام شده، نشان داد که قبل از مداخله نمره تبعیت از رژیم درمانی در دو حیطه رژیم دارویی و غذایی تفاوت معنی داری نداشت. منتها در حیطه تبعیت از برنامه حرکتی قبل از آزمون، تفاوت معنیدار آماری داشتند(040/0p=). اما بعد از مداخله میانگین نمره تبعیت از رژیم درمانی در حیطه برنامه حرکتی برنامه (001/0 p=)، دارویی(001/0 p=)، برنامه غذایی(001/0 p=) اختلاف آماری معنی داری نسبت به قبل از مطالعه وجود داشت.
نتیجه گیری: براساس نتایج مطالعه حاضر می توان بکارگیری رویکرد بازخورد محور و بازی انگاری را برای بیماران بعد از جراحی پیوند عروق کرونر جهت تبعیت از رژیم درمانی پیشنهاد داد.
کلیدواژه ها: بازخوردمحور، بازی انگاری، رژیم درمانی، جراحی پیوند عروق کرونر، آموزش به بیمار